Nyheter:

SM Bergens styre: Spanky, Pippifrombergen, PoML, Thomas, Utegangar, DomAmante

Hovedmeny
Velkommen til SM Bergen. Vennligst logg inn eller registrer deg.

2024-02-29, 17:15

Logg inn med brukernavn, passord og øktlengde

BDSM noe for meg? En artikkel av AdAstra

Startet av Leder, 2010-09-29, 22:38

« forrige - neste »

Leder

#1
Flere artikler ligger inne på gjesteforumet. Registrer deg for å få tilgang.


© 2010 - AdAstraBergen@hotmail.com
Dette er en personlig artikkel sett fra mitt personlige ståsted, med verdifulle innspill fra min kjære rubin. Det representerer ikke noe offisielt syn fra SM Bergen. Om du har synspunkter, kommentarer eller spørsmål rundet dette, så ta gjerne kontakt!


Nysgjerrighet, spenning, tabu, lengsel, kåthet. Det er mye som kan dra oss mot BDSM, mange ulike veier som kan føre oss mot samme sted. Noen har hatt tanker og lengsler fra veldig ung alder, mens andre finner slike følelser mye senere i livet. Felles for alle er at man til sist kommer til et spørsmål som kan formuleres som "BDSM, er det noe for meg?".

Hvilken opplevelse dette spørsmålet gir den enkelte varierer veldig mye. Vi har alle veldig ulike bakgrunner, er i ulike livssituasjoner, og har ulike verdisyn. Noen velger BDSM bort, mens andre finner veien inn i et BDSM liv som kan berike mye.

Om du er i en situasjon der du har spørsmålet "Er BDSM for meg?" i deg, er det først noen viktige ting du bør vite.

Du er normal! Vi som praktiserer BDSM er som gruppe svært forskjellige, og reflekterer samfunnet forøvrig. Du finner oss blandt begge kjønn, i alle aldersgrupper, blant både hetrofile og homofile, med alle typer utdannelsesnivåer, inntektsgrupper og arbeidsplasser, over hele Norge, fordelt blandt alle politiske partier, samt familiesituasjon. Man finner også BDSM utøvere blandt mange religioner, men man finner klart færre som bekjenner seg som BDSM utøver blandt de religionene som har et veldig strengt moralsyn. Man kan oppsummere dette ved ordene "Hva er normen for å være normal"? Vi er like normale, alternativt unormale, som alle andre i samfunnet. Vi har alle våre ting som gjør oss spesielle, og for oss er BDSM en ting som gjør oss spesielle. Og i våre øyne er dette en positiv ting.

BDSM interesse er ikke et psykologisk problem! BDSM utøvere er stort sett som folk flest, på godt og vondt. Det finnes folk som sliter med psykologiske ting blandt BDSM utøvere også, men ikke i større grad enn befolkningen ellers. Vi er i 2010 også endelig friskmeldt. Tidligere var det slik at en sykdomskode (ICD-10 / F65.5) betegnet bl.a. sadomasokisme som en sykdom. Denne koden er nå fjernet fra den norske listen, slik at vi nå også på papiret er like friske som vi er i virkeligheten også.

Det å være underdanig gjør deg ikke til en dørmatte! BDSM er ikke noe som endrer menneskeverdet. Respekt og gjensidig ydmykhet er et gjennomgående tema i ansvarlig BDSM. Det å underkaste seg er et aktivt valg en underdanig gjør, og skal kun gjøres til den som den underdanige ønsker å underkaste seg. Selv om man er underdanig av legning, er det å være underdanig ikke noe man alltid er ovenfor alle dominante.

Det å være dominant gjør deg ikke slem! En god dominant har respekt for den som underkaster seg, og ydmykhet ovenfor den maken man innehar. Dette er uavhengig av det å utøve makten, irettesette, og endog straffe en underdanig. I et forhold mellom en underdanig og en dominant, er det gjensidige samtykket som er gitt et uttrykk for det gjensidige behovet som man gir hverandre. Når man utøver dominansen ovenfor en villig underdanig, er dette til glede for den underdanige, selv om det på overflaten kan virke tøft og voldsomt.

Jeg håper de som har hatt vanskeligheter med å håndtere sine BDSM følelser kan trekke pusten dypt, slappe av, og vite at, ja du er interessert i BDSM, du er ikke alene om det, og alt er vel.

Folk finner BDSM interessen på veldig ulike tidspunkter i livet. Noen finner spor så lang tilbake som i sin barndom der de likte leker der man f.eks. ble fanget. Noen finner det i sin ungdom, og begynner smått å relatere følelsene til en gryende seksualitet. Andre finner det i voksen alder gjennom mer avansert utforskning av sin seksualitet. Det er heller ikke skjeldent at personer søker inn til BDSM miljø sent i livet, ofte etter å ha skjult tankene og lystene gjennom mange år. Når tankene og lystene vekkes mens man er i et forhold, er det vanskelig for mange å åpne seg for sin partner på disse områdene. Frykt og skam gjør at mange undertrykker disse følelsene, spesielt for å bevare et forhold der barn gjerne er en sentral faktor. Når barna vokser opp kommer disse lystene gjerne på nytt til overflaten.

Det å åpne seg for en partner er ikke enkelt. Et håp om å få aksept for en viktig følelsesmessig del av seg selv blir fort overskygget av frykten for å bli avvist, og frykten for derved å skade forholdet på lang sikt. Det er derfor viktig når man etablerer forhold at man tidlig er åpen om sine ønsker og behov, slik at man unngår en mye tyngere dialog senere. Ærlighet er et viktig grunnlag i alle forold, også ærlighet om BDSM tanker fordi behovet for tillit er stort i BDSM. Om man finner følelsene mens man er i et forhold er det viktig at man tør bekjenne sine tanker for sin partner, og ikke leve ut disse sidene med et skjult alter ego bak ryggen på sin partner. Slikt er utroskap, og veldig skadelig for forholdet. Man bør derimot søke lettfattelig informasjon om temaet, og gi dette til sin partner. Utforsk BDSM verden steg for steg, og sammen med din partner hele veien. Slik kan BDSM over tid ender opp med å berike forholdet for begge parter. Om man finner at det er ting en partner ikke vil utforske kan man eventuellt søke aksept hos sin partner om å finne lekepartnere på utsiden av forholdet.

Det kan være vanskelig å åpne seg for sin partner, men større er nok frykten for at bdsm interesser skal komme ut til andre i ens omgivelser. Risikoen for avvisning, og skadede forhold blir fort vurdert som stor, f.eks. i sin karriære. Men de gode nyhetene er at det er fullt mulig å leve ut sine BDSM preferanser med den graden av diskresjon man ønsker. Om man bruker BDSM som lek kan man tilpasse det som en del av det intime samværet med sin partner. Man trenger heller ikke kjøpe mye avansert utstyr. Man kan uttrykke dominans uten noe utstyr overhode, og for de som liker utstyr kan mye av det man ellers har i hverdagen benyttes til felles glede. Om man tar med seg dominansen ut av soverommet og inn i hverdagen, er det fult mulig å inføre regler og ritualer som kun en selv og sin partner kjenner til og forstår, mens ingen andre vil merke noe. For de som søker inn i BDSM foreninger vil de seriøse foreningene forstå og vektlegge diskresjonen for sine medlemmer, og beskytte disse. Frykten for å møte kjente i en slik forening er stort sett større en den trenger å være. Om man møter noen man kjenner der, så er det fordi den andre har samme interesse som deg selv, og har samme ønske om diskresjon som deg selv. I stedet for kan det være en fin kilde til nye og spennende vennskaper!

Det er viktig å skille mellom fantasi og virkelig BDSM. Man kan finne mye noveller, bilder og filmer på internet som kan være en god kilde til inspirasjon, men nok stort sett er annerledes enn den BDSM man opplever selv. Situasjoner som er svært pirrende kan være farlige, uansvarlige, endog ulovelige i virkeligheten. Situasjoner som er pirrende på avstand vil inneholde praktiske utfordringer som kan forstyrre lek. Med en fleksibel holdning og en god dose humor på lur, kommer man likvel veldig langt.

BDSM verden er stor, og inneholder mange komplekse følelser. En vandring i BDSM verden er like mye en vandring i sin egen indre verden. Regn med at du vil oppdage mange nye spennende aspekter ved deg selv, noe som vil utvikle deg som menneske. Hvilke deler av BDSM verden som er rett for deg vil du finne ut av over tid. Er du dominant eller underdanig, eller vil det avhenge av partner, tid og sted? Ønsker du det som et krydder i seksuallivet, eller trenger du det som en sentral del av hverdagen? Det er ikke uvanlig at folk i begynnelsen skifter mellom Dominans / underkastelse (switching). Graden av BDSM kan også variere over tid. Noen har det som et sterkt element en stund, for så å fase det ned i en periode der livet er krevende på andre områder, for så å finne tilbake til BDSM. BDSM verden er stor, og vår plass i den er like varierende over tid som vi utvikler og endrer oss som mennesker. Dette er en av de flotte tingene, ettersom våre behov og lyster endres over tid vil det alltid være noe i BDSM verden som er akkurat rett. Finn det, nyt det, og gled deg over livet!